Περιγραφή του διαγωνισμού – Στάδια διεξαγωγής γραπτών εξετάσεων
Ο διαγωνισμός διενεργείται σε 2 στάδια. Τα στάδια είναι διαφορετικά ανάλογα με την κατεύθυνση:
Α. Προκαταρκτικό Στάδιο
Κατεύθυνση ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ
Γραπτή εξέταση σε γνωστικά πεδία :
- Γενικής Παιδείας
- Συνταγματικού Δικαίου, Γενικού Διοικητικού Δικαίου και Δικαίου Διοικητικών Διαφορών
- Δημοσιονομικού Δικαίου.
- Εξέταση σε Ξένη Γλώσσα (Αγγλικά, Γαλλικά, Γερμανικά ή Ιταλικά).
Κατεύθυνση ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ & ΠΟΙΝΙΚΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ
Γραπτή εξέταση σε γνωστικά πεδία :
- Γενικής Παιδείας
- Αστικού Δικαίου, Εμπορικού Δικαίου και Πολιτικής Δικονομίας
- Ποινικού Δικαίου και Ποινικής Δικονομίας
- Εξέταση σε Ξένη Γλώσσα (Αγγλικά, Γαλλικά, Γερμανικά ή Ιταλικά)
Η εξέταση στα θέματα γενικής παιδείας περιλαμβάνει την ανάπτυξη ενός θέματος σχετικά με σύγχρονα νομικά, κοινωνικά, πολιτικά, οικονομικά και πολιτιστικά θέματα και ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής.
Οι ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής είναι ετεροβαρείς και το σύνολο τους αντιστοιχεί στο 25% της τελικής βαθμολογίας της ενότητας.
Η εξέταση στην Ξένη Γλώσσα συνίσταται σε μετάφραση νομικού κειμένου από την Ξένη Γλώσσα στην Ελληνική και αντιστρόφως.
Β. Τελικό Στάδιο
Δικαίωμα συμμετοχής στο τελικό στάδιο έχουν οι επιτυχόντες του 1ου σταδίου.
Το τελικό στάδιο περιλαμβάνει :
- Δημόσια προφορική εξέταση στα θέματα που εξετάστηκαν στο πρώτο στάδιο (ανάλογα με την κατεύθυνση) καθώς και σε θέματα Ευρωπαϊκού Κοινοτικού Δικαίου.
- Προαιρετική Εξέταση σε μία έως δύο Ξένες Γλώσσες (Αγγλικά, Γαλλικά, Γερμανικά, Ιταλικά) διαφορετική από αυτή που εξετάσθηκαν στο πρώτο στάδιο και διενεργείται όπως η εξέταση της υποχρεωτικής Ξένης Γλώσσας.
Βαθμολόγηση Υποψηφίων
Η βαθμολογική κλίμακα των εισαγωγικών εξετάσεων για όλες τις δοκιμασίες εκτείνεται από 0 έως 15.
Επιτυχόντες του πρώτου σταδίου θεωρούνται όσοι συγκέντρωσαν σε όλες τις δοκιμασίες βαθμολογία μεγαλύτερη ή ίση με 6 και μέσο όρο 8.
Τελικός βαθμός επιτυχίας κάθε υποψήφιου είναι αυτός που προκύπτει από τη διαίρεση δια του δύο του αθροίσματος των μέσων όρων της γραπτής (προκριματικό στάδιο) και της προφορικής διαδικασίας (τελικό στάδιο).
Ο τελικός βαθμός προσαυξάνεται κατά ένα πέμπτο (1/5) της μονάδος για κάθε προαιρετικά εξεταζόμενη ξένη γλώσσα, εφόσον ο βαθμός επίδοσης είναι τουλάχιστον δέκα (10/15).
Ποιοι έχουν δυνατότητα συμμετοχής στο διαγωνισμό της Εθνικής Σχολής Δικαστών;
Στον διαγωνισμό γίνονται δεκτοί όσοι:
- Έχουν την ιδιότητα του Ειρηνοδίκη ή έχουν ή είχαν διετή άσκηση δικηγορίας ή είναι κάτοχοι διδακτορικού διπλώματος νομικού τμήματος, με μονοετή άσκηση δικηγορίας, ή είναι δικαστικοί υπάλληλοι με πτυχίο νομικού τμήματος, νομικής σχολής και πενταετή υπηρεσία στη θέση αυτή
- Έχουν συμπληρώσει το 28ο και δεν έχουν υπερβεί το 40ο έτος της ηλικίας τους την 31η Δεκεμβρίου του έτους του διαγωνισμού.
- Το ανώτατο όριο ηλικίας παρατείνεται για ένα ακόμη έτος για κατόχους μεταπτυχιακού διπλώματος, για δύο ακόμα έτη για τους κατόχους διδακτορικού διπλώματος και για τους άνδρες όσο χρόνο διήρκεσε η στρατιωτικής τους θητεία.
Γενικά Στοιχεία για την Εθνική Σχολή Δικαστών
Η Εθνική Σχολή Δικαστών, λειτουργεί από το 1994 και αποτελεί τη Σχολή Εκπαίδευσης και Κατάρτισης Δοκίμων Δικαστικών Λειτουργών που διορίζονται:
- Στο Συμβούλιο της Επικρατείας
- Στο Ελεγκτικό Συνέδριο
- Σε τακτικά Διοικητικά Δικαστήρια
- Σε Πολιτικά και Ποινικά Δικαστήρια
- Στις Εισαγγελίες των Πολιτικών και Ποινικών Δικαστηρίων.
Κάθε χρόνο με απόφαση του Υπουργού Δικαιοσύνης προκηρύσσεται εισαγωγικός διαγωνισμός. Στην προκήρυξη αναφέρονται ο αριθμός των εισακτέων (ο οποίος δεν είναι σταθερός) και ο αριθμός των εκπαιδευόμενων για καθεμία από τις κατευθύνσεις:
Αναλυτικά:
Α) Στην κατεύθυνση Διοικητικής Δικαιοσύνης οι προβλεπόμενες θέσεις είναι :
- Δοκίμων Εισηγητών του Συμβουλίου της Επικρατείας
- Δοκίμων Εισηγητών του Ελεγκτικού Συνεδρίου
- Δοκίμων Παρέδρων Πρωτοδικείου και Διοικητικών Δικαστηρίων
Β) Στην κατεύθυνση Πολιτικής & Ποινικής Δικαιοσύνης προβλεπόμενες θέσεις είναι:
- Δοκίμων Παρέδρων Πρωτοδικείου
- Δοκίμων Παρέδρων Εισαγγελίας
Οι γραπτές εξετάσεις του εισαγωγικού διαγωνισμού για την Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών (κατεύθυνσης Διοικητικής Δικαιοσύνης) θα διεξαχθούν στις 6, 7 και 8-11-2017 στις κτιριακές εγκαταστάσεις του ξενοδοχείου HYATT REGENCY THESSALONIKI (13o χλμ. Θεσσαλονίκης-Περαίας).
Το πρόγραμμα του γραπτού διαγωνισμού ορίσθηκε ως εξής:
Δευτέρα 6-11-2017, ώρα 17.00΄: 1ο Θέμα Συνταγματικού Δικαίου, Γενικού Διοικητικού Δικαίου και Δικαίου Διοικητικών Διαφορών (ακυρωτική διαφορά)
Τρίτη 7-11-2017, ώρα 09.30΄: 2ο Θέμα Συνταγματικού Δικαίου, Γενικού Διοικητικού Δικαίου και Δικαίου Διοικητικών Διαφορών (διαφορά ουσίας)
Τρίτη, 7-11-2017, ώρα 17.00΄: Ξένη Γλώσσα
Τετάρτη 8-11-2017, ώρα 9.30΄: Θέμα Δημοσιονομικού Δικαίου
Τετάρτη 8-11-2017, ώρα 17.00΄: Θέμα Γενικής Παιδείας
Επιπλέον ορίσθηκαν τα εξής: Η διάρκεια κάθε γραπτής εξέτασης θα είναι 4 ώρες πλην της εξέτασης στη ξένη γλώσσα που θα είναι 3 ώρες. Η προσέλευση των υποψηφίων πρέπει να γίνεται τουλάχιστον μία ώρα πριν από την έναρξη της γραπτής εξέτασης.
Οι γραπτές εξετάσεις του εισαγωγικού διαγωνισμού για την Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών (κατεύθυνση Πολιτικής – Ποινικής Δικαιοσύνης) θα διεξαχθούν στις 30, 31 Οκτωβρίου και 1 Νοεμβρίου 2017 στις κτιριακές εγκαταστάσεις του ξενοδοχείου HYATT REGENCY THESSALONIKI (13o χλμ.Θεσσαλονίκης- Περαίας).
Το πρόγραμμα του γραπτού διαγωνισμού ορίσθηκε ως εξής:
Δευτέρα 30-10-2017, ώρα 09.30: Α’ Θέμα Αστικού Δικαίου – Εμπορικού Δικαίου – Πολιτικής Δικονομίας.
Δευτέρα 30-10-2017, ώρα 17.00: Θέμα Γενικής Παιδείας
Τρίτη 31-10-2017, ώρα 09.30: Β’ Θέμα Αστικού Δικαίου – Εμπορικού Δικαίου – Πολιτικής Δικονομίας.
Τρίτη 31-10-2017, ώρα 17.00:. Ξένη Γλώσσα
Τετάρτη 1-11-2017, ώρα 09.30: Ποινικό Δίκαιο – Ποινική Δικονομία.
Επιπλέον ορίσθηκαν τα εξής: Η διάρκεια κάθε γραπτής εξέτασης θα είναι 4 ώρες πλην της εξέτασης στη ξένη γλώσσα που θα είναι 3 ώρες. Η προσέλευση των υποψηφίων πρέπει να γίνεται τουλάχιστον μία ώρα πριν από την έναρξη της γραπτής εξέτασης.
Συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής του εισαγωγικού διαγωνισμού για την Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών (κατεύθυνση Πολιτικής και Ποινικής Δικαιοσύνης), έτους 2017, αποτελούμενη από τους:
1) Μαρία Γαλάνη-Λεοναρδοπούλου του Χρίστου, Αντιπρόεδρο του Αρείου Πάγου, ως Πρόεδρο, με αναπληρωτή της τον Γεώργιο Λέκκα του Αναστασίου, Αντιπρόεδρο του Αρείου Πάγου.
2) Αλτάνα Κοκκοβού του Παναγιώτη, Αρεοπαγίτη, με αναπληρώτριά της τη Μαρία Παπασωτηρίου του Βασιλείου, Αρεοπαγίτη.
3) Ευάγγελο Ζαχαρή του Κωνσταντίνου, Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, με αναπληρώτριά του την Ελένη Μετσοβίτου-Φλουρή του Ρίζου, Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου.
4) Καλλιόπη Χριστακάκου-Φωτιάδη του Αλεξάνδρου, Καθηγήτρια της Νομικής Σχολής τουΕθ νικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, με αναπληρωτή της τον Κωνσταντίνο Παναγόπουλο του Δημητρίου, Καθηγήτρια της Νομικής Σχολής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.
5) Χριστόφορο Αργυρόπουλο του Δημητρίου Δικηγόρο Αθηνών, με αναπληρώτριά του την Ιωάννα Καραχάλιου του Δημητρίου, Δικηγόρο Αθηνών επίσης, ως μέλη.
Συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής του εισαγωγικού διαγωνισμού για την Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών (κατεύθυνση Διοικητικής Δικαιοσύνης), έτους 2017, αποτελούμενη από τους:
1) Αθανάσιο Ράντο του Ελευθερίου, Αντιπρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας, ως Πρόεδρο, με αναπληρωτή του τον Ιωάννη Γράβαρη του Βασιλείου, Αντιπρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας.
2) Ελένη Λυκεσά του Αλεξάνδρου, Σύμβουλο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, με αναπληρώτριά της τη Γεωργία Παπαναγοπούλου του Ιωάννη, Σύμβουλο του Ελεγκτικού Συνεδρίου.
3) Περικλή Γκότση του Νικολάου, Πρόεδρο Εφετών του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών, με αναπληρώτριά του την Ευγενία Μυλωνοπούλου του Παναγιώτη, Πρόεδρο Εφετών του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών.
4) Κωνσταντίνο Ρέμελη του Σωτηρίου, Καθηγητή του Τμήματος Νομικής, της Νομικής Σχολής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, με αναπληρωτή του τον Γεώργιο Γεραπετρίτη του Βασιλείου, Καθηγητή Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.5) Αθανάσιο Ξηρό του Γεωργίου, δικηγόρο Αθηνών, με αναπληρωτή του τον Βασίλειο Παπαδημητρίου του Αναστασίου, δικηγόρο Αθηνών, ως μέλη.
Με νομοθετική ρύθμιση αλλάζει το σύστημα εξετάσεων στην Εθνική Σχολή Δικαστών με σκοπό να ενισχυθεί η διαφάνεια και η αξιοκρατική επιλογή, καθώς ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής, με ρύθμιση που θα φέρει στη Βουλή, προς ψήφιση αλλάξει την αναλογία στην αξιολόγηση των προφορικών και των γραπτών εξετάσεων των υποψηφίων δικαστικών λειτουργών.
Ειδικότερα, σε ότι αφορά τις προφορικές εξετάσεις στο εξής το ποσοστό της αξιολόγησης του μέσου όρου μειώνεται από το 30% που ήταν σήμερα στο 15% ενώ αντίστοιχα αυξάνονται τα ποσοστά αξιολόγηση του μέσου όρου των γραπτών εξετάσεων των υποψηφίων από το 70% που είναι σήμερα στο 85%. (πηγή: in.gr)
Διαγωνισμός Εθνικής Σχολής Δικαστικών Λειτουργών 2014
71 άτομα θα εισαχθούν φέτος στη Σχολή Δικαστικών Λειτουργών. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο αριθμός των εισαχθέντων έχει οριστικοποιηθεί, έχουν εγκριθεί τα απαιτούμενα χρηματικά ποσά και τις επόμενες ημέρες ολοκληρώνεται η διαδικασία της προκήρυξης. Ο αριθμός των εισακτέων κατανέμεται ανά κατεύθυνση ως εξής:
Στη διοικητική δικαιοσύνη θα εισαχθούν 20 άτομα, στην πολιτική και ποινική δικαιοσύνη θα καλυφθούν 44 θέσεις, ενώ οκτώ θέσεις θα αφορούν την κατεύθυνση των εισαγγελέων. Μάλιστα, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Δικαιοσύνης, δεν θα υπάρξουν αλλαγές στη διαδικασία διεξαγωγής του διαγωνισμού καθώς και στα κριτήρια επιλογής.
Σύμφωνα με πληροφορίες, μόλις δημοσιευθεί η προκήρυξη, οι υποψήφιοι θα κληθούν να υποβάλουν αίτηση συμμετοχής στη γραμματεία της Σχολής ή στη γραμματεία οποιουδήποτε δικαστηρίου της χώρας. Με την αίτηση οι υποψήφιοι δηλώνουν την κατεύθυνση στην οποία επιθυμούν να συμμετάσχουν. Επίσης δηλώνουν μία από τις τέσσερις ξένες γλώσσες (αγγλική, γαλλική γερμανική και ιταλική), στην οποία επιθυμούν να εξεταστούν υποχρεωτικά, καθώς και μία έως δύο από τις παραπάνω ξένες γλώσσες, στις οποίες επιθυμούν, προαιρετικά, να εξεταστούν. (Πηγή: Έθνος Εργασία26/7/2014)
Έναρξη τμημάτων για το διαγωνισμό του 2012
Τα μαθήματα για τον Εισαγωγικό Διαγωνισμό του 2012 της Εθνικής Σχολής Δικαστικών Λειτουργών (Κατεύθυνση Πολιτικής – Ποινικής Δικαιοσύνης και Κατεύθυνση Διοικητικής Δικαιοσύνης) θα ξεκινήσουν τη ΔΕΥΤΕΡΑ 24 Σεπτεμβρίου 2012 στις 16:00.
Προετοιμασία Υποψηφίων για την Εθνική Σχολή Δικαστών Στα Πανεπιστημιακά Φροντιστήρια Koλλίντζα είχαμε και έχουμε ως στόχο την προσφορά άριστων υπηρεσιών προετοιμασίας υποψηφίων για τους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ (Καθηγητών, Υπουργείων, Τραπεζών), τις εισαγωγικές εξετάσεις της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης και Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Κατά τη διαρκή όμως επαφή μας με το κοινό, εντοπίσαμε και άλλες ανάγκες και απαιτήσεις του. Πολλοί ενδιαφέρονται για τις εισαγωγικές εξετάσεις της Εθνικής Σχολής Δικαστών, τόσο για την κατεύθυνση Πολιτικών – Ποινικών Δικαστηρίων όσο και για την κατεύθυνση των Διοικητικών Δικαστηρίων, και τους διαγωνισμούς των Συμβολαιογράφων και του σώματος των Δικαστικών Επιμελητών.
Μένοντας λοιπόν σταθερά προσανατολισμένοι στην ικανοποίηση των αναγκών όλων όσων στοχεύουν σε μια δημιουργική και αποδοτική εξέλιξη, οργανώνουμε μαθήματα προετοιμασίας και για όλους τους παραπάνω διαγωνισμούς και εξετάσεις. Παρέχοντας δε ως βασικό εχέγγυο της ποιότητας των παρερχομένων υπηρεσιών μας τη στελέχωση των φροντιστηρίων με άριστο διδακτικό προσωπικό και τη λειτουργικότητα της οργάνωσης, επιλέξαμε ως συνεργάτες, και γι’ αυτούς τους διαγωνισμούς, τους πλέον εξειδικευμένους και έμπειρους νομικούς με διδακτορική ή μεταπτυχιακή εξειδίκευση στα αντικείμενά τους και με κύριο προσόν, εκτός από την άριστη επιστημονική κατάρτιση, την πολυετή διδακτική εμπειρία.
Έτσι, με την άριστη οργάνωση, την υψηλή ποιότητα των παρερχομένων σημειώσεων και την κατάλληλη εξυπηρέτηση εκ μέρους του διοικητικού προσωπικού επιτυγχάνεται η άριστη προετοιμασία των υποψηφίων.
Στη διάθεση των υποψηφίων του φροντιστηρίου μας υπάρχει μία πλήρης και εξειδικευμένη βιβλιοθήκη με όλα τα ενδεδειγμένα νομικά συγγράμματα, αρχείο με τα θέματα εξετάσεων παλαιοτέρων ετών, σύνδεση με βάσεις νομικών δεδομένων και κάθε άλλη απαραίτητη τεχνική υποστήριξη.
Το πρόγραμμα σπουδών προβλέπει εβδομαδιαία διδασκαλία 12 – 16 ωρών (ανάλογα με την κατεύθυνση) για το σύνολο της εξεταζόμενης ύλης. Αντικείμενο της διδασκαλίας είναι η ανάπτυξη κρίσιμων θεωρητικών θεμάτων, η νομολογιακή προσέγγιση τους, η επίλυση πρακτικών θεμάτων, καθώς και η προετοιμασία για το προφορικό σκέλος των εξετάσεων.
Γενικές Πληροφορίες για την Εθνική Σχολή Δικαστών
Η Εθνική Σχολή Δικαστών έχει ως αντικείμενο την κατάρτιση όσων προορίζονται να διοριστούν σε θέσεις δόκιμων δικαστικών λειτουργών του Συμβουλίου της Επικρατείας, του Ελεγκτικού Συνεδρίου, των τακτικών διοικητικών δικαστηρίων, των πολιτικών και ποινικών δικαστηρίων και των εισαγγελιών τους. Οι σπουδαστές της Σχολής επιλέγονται μέσω εισαγωγικού διαγωνισμού που διενεργείται κάθε χρόνο. Στις αρμοδιότητες της Σχολής συγκαταλέγεται και η επιμόρφωση των υπηρετούντων δικαστικών λειτουργών.
Ο εισαγωγικός διαγωνισμός για την Εθνική Σχολή Δικαστών προκηρύσσεται με απόφαση του Υπουργού Δικαιοσύνης η οποία εκδίδεται έως το τέλος Ιανουαρίου κάθε έτους και αναφέρεται χωριστά στην κατεύθυνση διοικητικής δικαιοσύνης αφενός και πολιτικής και ποινικής δικαιοσύνης αφετέρου. Στην προκήρυξη ορίζεται ο αριθμός των εισακτέων για καθεμία από τις κατευθύνσεις αυτές καθώς και ο αριθμός των εκπαιδευομένων. Όσον αφορά την κατεύθυνση της διοικητικής δικαιοσύνης η κατανομή γίνεται σε θέσεις:
α) δοκίμων εισηγητών του Συμβουλίου της Επικρατείας,
β) δοκίμων εισηγητών του Ελεγκτικού Συνεδρίου και
γ) δοκίμων παρέδρων πρωτοδικείου των διοικητικών δικαστηρίων
ενώ όσον αφορά την κατεύθυνση πολιτικής και ποινικής δικαιοσύνης η κατανομή γίνεται σε θέσεις:
α) δοκίμων παρέδρων πρωτοδικείου και
β) δοκίμων παρέδρων εισαγγελίας.
Αριθμός Εισακτέων
Ο αριθμός των εισακτέων το 2012 ήταν: α) 95 θέσεις στη Διοικητική Δικαιοσύνη και αναλυτικά, β) 55 θέσεις στη Πολιτική και Ποινική Δικαιοσύνη και γ) 12 θέσεις Δοκίμων Παρέδρων Εισαγγελίας.
Στάδια και διαδικασία διαγωνισμού
Ο διαγωνισμός διενεργείται, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 2 του ν. 2236/94, όπως έχουν τροποποιηθεί με το άρθρο 23 του ν. 2331/95 (ΦΕΚ Α΄173) και ακολούθως με το άρθρο 6 του ν. 2408/96 (ΦΕΚ Α΄104), σε δυο στάδια ως εξής:
Α. Το προκριματικό στάδιο
Η εξέταση στο στάδιο αυτό είναι γραπτή και διενεργείται στη Θεσσαλονίκη. Συγκεκριμένα, οι μεν υποψήφιοι για την κατεύθυνση διοικητικής δικαιοσύνης εξετάζονται σε θέματα: α) γενικής παιδείας, β) συνταγματικού δικαίου, γενικού διοικητικού δικαίου και δικαίου διοικητικών διαφορών και γ) δημοσιονομικού δικαίου, οι δε υποψήφιοι για την κατεύθυνση πολιτικής και ποινικής δικαιοσύνης εξετάζονται σε θέματα: α) γενικής παιδείας, β) αστικού δικαίου, εμπορικού δικαίου και πολιτικής δικονομίας και γ) ποινικού δικαίου και ποινικής δικονομίας.
Η εξέταση στα νομικά μαθήματα γίνεται με συνθετική παρουσίαση πρακτικού θέματος στον αντίστοιχο θεματικό κύκλο. Οι υποψήφιοι και των δύο κατευθύνσεων εξετάζονται υποχρεωτικά σε μία από τις ακόλουθες ξένες γλώσσες: αγγλική, γαλλική, γερμανική, ιταλική. Η εξέταση συνίσταται σε μετάφραση νομικού κειμένου από την ξένη γλώσσα στα ελληνικά και αντίστροφα.
Β. Το τελικό στάδιο
Στο στάδιο αυτό συμμετέχουν μόνον όσοι έχουν επιτύχει στο προκριματικό. Η εξέταση στο τελικό στάδιο είναι προφορική και διεξάγεται δημόσια και διενεργείται στην Αθήνα. Οι υποψήφιοι κάθε κατεύθυνσης εξετάζονται στην ύλη που προβλέπεται για τις εξετάσεις του προκριματικού σταδίου της ίδιας κατεύθυνσης και σε θέματα ευρωπαϊκού κοινοτικού δικαίου.
Κατά το τελικό στάδιο οι υποψήφιοι εξετάζονται προαιρετικά σε μία ή περισσότερες από τις ξένες γλώσσες: αγγλική, γαλλική, γερμανική, ιταλική, αλλά όχι σε εκείνη στην οποία εξετάστηκαν υποχρεωτικά στο προκριματικό στάδιο.
Προσόντα Υποψηφίων
Στον διαγωνισμό γίνονται δεκτοί όσοι:
α) έχουν την ιδιότητα του Ειρηνοδίκη ή έχουν ή είχαν διετή άσκηση δικηγορίας ή είναι κάτοχοι διδακτορικού διπλώματος νομικού τμήματος, με μονοετή άσκηση δικηγορίας, ή είναι δικαστικοί υπάλληλοι με πτυχίο νομικού τμήματος νομικής σχολής και πενταετή υπηρεσία στη θέση αυτή
β) έχουν συμπληρώσει το εικοστό όγδοο και δεν έχουν υπερβεί το τεσσαρακοστοπέμπτο έτος της ηλικίας τους την 31η Δεκεμβρίου του έτους, κατά το οποίο προκηρύσσεται ο διαγωνισμός.
Βαθμολογία
Η βαθμολογική κλίμακα των εισιτηρίων εξετάσεων για όλες τις δοκιμασίες (προκριματικού και τελικού σταδίου) είναι από το μηδέν (0) έως δεκαπέντε (15). Θεωρούνται επιτυχόντες στο προκριματικό στάδιο όσοι υποψήφιοι έλαβαν μέσο όρο βαθμολογίας στις τέσσερις γραπτές δοκιμασίες οκτώ (8) μονάδες, με την προϋπόθεση ότι σε καμιά από τις δοκιμασίες αυτές δεν έλαβαν κάτω από έξι (6) μονάδες.
Τελικός βαθμός επιτυχίας κάθε υποψηφίου είναι αυτός που προκύπτει από τη διαίρεση δια του 2 του αθροίσματος των μέσων όρων αφενός της γραπτής (προκριματικής) και αφετέρου της προφορικής (τελικής) δοκιμασίας.
Ο τελικός βαθμός προσαυξάνεται με μια κλασματική μονάδα 1/5 για κάθε προαιρετική ξένη γλώσσα, εφόσον ο βαθμός επίδοσης σε αυτήν είναι δέκα (10) τουλάχιστον μονάδες.
Στον πίνακα των οριστικών αποτελεσμάτων κατατάσσονται μόνον οι υποψήφιοι που έλαβαν τελικό βαθμό επιτυχίας, χωρίς την προσαύξηση από την προαιρετική ξένη γλώσσα, τουλάχιστον οκτώ (8) μονάδες.
Τέλος στη Σχολή εγγράφονται κατά σειρά επιτυχίας, με βάση τη σειρά κατάταξης στον παραπάνω πίνακα, μόνον οι υποψήφιοι, οι οποίοι περιλαμβάνονται στον αριθμό των θέσεων που αναφέρεται στην προκήρυξη. Σε περίπτωση ισοβαθμίας για την πλήρωση της τελευταίας θέσης, οι υποψήφιοι που ισοβάθμησαν εγγράφονται ως υπεράριθμοι.